Reuters’in haberine göre DSÖ, çoğunluğu Afrika’da olan ölümlerde çocukların oranının oldukça yüksek olduğu belirtiliyor.

Her 2 dakikada bir çocuğun öldüğünü açıklayan DSÖ, bunun ana sebebinin ise sıtmadan kaynaklandığını açıkladı. İnsanları öldüren ve küresel bir sorun olarak insanların karşısına çıkan sıtmanın finanse edilerek önlenmesi çağrısında bulunan DSÖ, sivrisineklerin aracılığı ile bu hastalığın bulaştığı kaydedildi.

DÜNYANIN YARISI BU HASTALIĞA TUTULABİLİR

Dünya Sağlık Örgütü, halen dünyanın yarısının bu hastalığa tutulma riski taşıdığını açıkladı. DSÖ hastalığın sıkça görüldüğü bölgelerdeki devletleri bununla mücadele etmeye davet etti. Sağlıkta yaşanan gelişmelerle birlikte ölüm oranlarında bir azalma olduğunu ifade eden örgüt, 600 binden 500 bine düşen ölüm oranları olduğunu kaydetti.

Ancak sıtmadan yaşanan ölüm oranlarının azaldığının belirtildiği açıklama da, oranın dengelendiği duyuruldu.

AĞIRLIK AFRİKA BÖLGELERİNDE

Dünya Sağlık Örgütü’nün raporunda ağırlıklı olarak Afrika bölgelerinde ve hamile kadınlar da görüldüğü belirtiliyor. Afrika’da yaşanan hamileliklerin yüzde 29’unda sıtmaya yakalanma görüldüğü aktarılan açıklama da 900 bin çocuktan bazılarına düşük yapıldığı doğanlarında hastalıklı doğduğu aktarıldı.

Yine bahse konu raporda Afrika’da küçük çocukların üçte birinden fazlasında sivrisinek tehdidi altında olduğu ifade ediliyor.

Afrika’da binlerce çocuk sivrisineklerden bulaşan hastalıklardan kaynaklı sıtma gibi tehlikeli durumdalardan ya hayatını kaybediyor yada hayatı boyunca bu hastalıkla yaşamak zorunda kalıyor.

DSÖ’nün verilerine göre 11 milyon kadın 2018 yılında doğum yaptı ve 900 bin çocuktan bazıları daha doğmadan hayatını kaybederken bazılarında ise sıtma ile doğum gerçekleşti.