Ekonomide 2008’den Bu Yana En Sert Düşüş

Koronavirüs salgını bir çok alanı etkilediği gibi ekonomiyide etkiledi. Küresel bir ekonomik krize karşı endişeler oluştu. Bir çok ekonomik faaliyet durma noktasına geldi.

Ekonomide 2008’den Bu Yana En Sert Düşüş

Koronivirüs dünyayı etkisi altına aldığından beri bir ekonomide düşüş devam etmekte.Piyasalar da bu düşüşten etkilenerek 2008 krizinden bu zamana yaşanan en sert düşüş yaşanmış oldu. Uluslararası ekonomi kurumlarıda yeni tahmin rakamlarını bir bir açıklamaya başladı. Bu derecelendirme kurumlarından biri olan Fitch Ratings, salgın nedeniyle küresel ekonomi için büyüme tahminini yüzde 2,5 seviyesinden yüzde 1,3 seviyesine kadar düşürdü ve çeyrek dönemli “Küresel Ekonomik Görünüm” raporunu yayınlayan Fitch'in Baş Ekonomisti Brian Coulton, küresel ekonomi için Aralık 2019’da yaptıkları 2020’de büyümenin yüzde 2,5 olacağı öngörüsünü yüzde 1,3’e indirdiklerini açıkladı ve ekledi: “Dünya GSYH’sinin düzeyi düşüyor. Tüm girişimler ve amaçlara karşın küresel durgunluk sınırındayız." Açıklamasını yaptı. Bu açıklama ile beraber ekonomide ki endişe ve güvensizlik ortamı artmış oldu.

Ülkemiz içinde baktığımızda sınır kapılarının kapanması, uçuşların iptali ve AB ülkeleri tedarik zincirinde yaşanan aksaklıklar ekonomiyi olumsuz yönde etkiledi. Bu olumsuz etki kafe restoran gibi para akışını sağlayan işletmelerin kapanması ile devam etti. Bir çok işletme çalışanlarını ücretsiz izne çıkarmak zorunda kaldı. Salgının devamında ortaya çıkacak iflas ve işten çıkarmalarla ortaya çıkacak kriz ortamı ekonomiyi derinden etkileyeceğe benziyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER