Balcı Nihat fuara damga vurdu

Kahramanmaraş’ta açılan, Türkiye’nin en büyük yöresel ürünler ve hediyelik eşya festivaline katılan Kastamonulu Balcı Nihat, 40’a yakın bal çeşidiyle gıda fuarına damga vurdu.

Balcı Nihat fuara damga vurdu

Deli bal, Arabistan Hurma balı, safran ve kestane balı gibi birçok şifalı bal türünü satışa sunan Balcı Nihat, bal türlerinin kanser ve şeker hastalarına iyi geldiğini belirtti.

150 yıllık dede mesleğini yaptığı belirten Balcı Nihat, ürünlerin yüzde yüz doğal olarak üretildiğini söyledi.

Kastamonu’nun 2 bin rakımlı yaylalarında bal ürettiklerini anlatan Balcı Nihat; “Bölgemiz tarıma elverişli değil. Buda arıların ilaca maruz kalmamasını engelliyor. Tezgahımızda 40 çeşit bal var. 2 bin rakımda üretiliyor. Balda bir yanlış anlaşılma. Markette satılan balın üzerinde son kullanma tarihi var. Balın kullanma tarihi asla olmaz. Bal bin yıl dursa kendini fermente eden tek besin maddesidir. Ayrıca bal donar ama tereyağ gibi donar. Markette koydukları son kullanma tarihine yakın olan balların bir kısmı halen donmaz. Bunların içi yüzde 50 bal yüzde 50 glikozdur. “ dedi.

Bal fiyatlarının 650 ile 150 TL arasında değiştiğini aktaran Balcı Nihat şunları kaydetti;

“Deli balı kanser hastaları kullanıyor. Hücre yenileyici özelliği var. 650 lira kilo fiyatı. Deli balın 3 kaşık yenmesi durumunda insanı komaya sokar. Deli balın panzehiri de yine normal çiçek balıdır. Buna bal tutması da denir. Arabistan hurma balı var fiyatı 600 lira, şeker hastaları için safran balı ve kestane balı var. Bunların şekeri düşürücü özelliği var. Safran balı 350, kestane balı 150 TL dir. Ayrıca kayaların içinden toplanan kaya balı var.”

Güncelleme Tarihi: 24 Şubat 2020, 20:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER