Kahramanmaraş otogarındaki tekelleşme yeni firmaları mağdur ediyor

Kahramanmaraş’ta, Şehirlerarası Otobüs Terminalinde tekelleşme nedeniyle yazıhanelerde işgalci durumuna düşen firmalar, haksız rekabete uğradıklarını ileri sürerek Büyükşehir Belediyesinin sorunun çözümü için adım atmasını bekliyor.

Kahramanmaraş otogarındaki tekelleşme yeni firmaları mağdur ediyor

Kahramanmaraş’ta 2008 yılında hizmete giren otogarda, kentin yerli firmaları yazıhane bulamamaktan yakınıyor. Yaklaşık 12 yıl önce yapılan sözleşme ile otogardaki 16 yazıhane kiracılara verildi. O dönem bazı otobüs firması işletmecileri ise beledilini ödeyip birden çok yazıhane aldı. Belediye ve kiracılar arasında 10 yılda bir ihale usulüyle yapılması gereken sözleşme 2008 yılından sonra hiç yapılmadı. Yenilenmeyen sözleşme sonucu tekelleşmenin önünün açıldığı, şehrin büyümesiyle otogarda yeni kurulan firmalar yer ararken bazı yazıhanelerin boş depo ve WC olarak kullanıldığı belirtiliyor. Bu durum, yeni firmaların rekabet etme şansını ortadan kaldırdığı ifade edilerek yeni bir ihaleyle sorunun çözümü isteniyor.

Konuyla ilgili bilgi veren Ede Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tekinşen, “Belediye bize yer göstermiyor, 10 yıl dolmasına rağmen ihale yenilenmiyor. Kahramanmaraş’ın yerli firmaları burada işgalci durumuna düştü. Bu sorunun çözümü için Hayrettin Güngör’ü göreve davet ediyoruz. Yeniden yapılacak şeffaf bir ihaleyle firmalara eşit şartlarda imkan sunulmalı. Her firmaya 2’den fazla kesinlikle yazıhane verilmemeli.” Dedi.

Bazı firmaların 3 tane yazıhanesinin olduğunu kaydeden Tekinşen Şunları ifade etti;

“Her firma o tarihte 3’ertane yazıhane almış. Şuanda kullanılmayan yerler var. Yazıhane haneler boş, depo olarak kullanan var, tuvalet olarak kullananlar var. Bu rekabeti ortadan kaldırıyor. Bu nedenle diğer firmalar Kahramanmaraş otogarında zor durumda.

Belediyenin yazıhaneleri tahsis ettiği süre 10 yıl. Ama burada 2008 yılında yapılan sözleşme var, üzerinden 12 yıl geçmiş. Ancak kiracıların hepsi oturuyor. Kahramanmaraş büyüdü. O tarihten bu zaman kadar kentte 2 firma kuruldu. Kahramanmaraş’ın yeni firması olarak yeni bir yazıhane oluşu yapmamız gerekiyordu. Şuanda biz belediyenin kiracısından kiraya aldık yazıhaneyi. Ama otogar içindeki 16 mevcut yazıhanede işgalci olarak gözüküyor. Büyükşehir belediyesi bunlara bir açıklık getiremedi. Bizde beklemek zorundayız. Bizim 10 trilyonluk yatırımımız var burada. Otogardaki bu sorun çözülmezse yatırımız boşa çıkmış olacak.    

Ulaştırma Bakanlığından aldığımız D-1 belgesi, her ilde kurulan yeni firmalara verilir. Bildiğim kadarıyla Belediyelerde bu yeni firmalara yer göstermek mecburiyetindedir.”

  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER