“Nefes Alamıyorum" Sloganı İle İç Savaşa Doğru Sürükleniyor

ABD’de polis şiddeti ile hayatını kaybeden George Floyd’un ölmeden önce son sözleri olan ‘’ Nefes Alamıyorum’’ protestoculara slogan oldu. Olaylar git gide alevleniyor. Göstericiler şehirde polis noktası da dahil şehir de bir çok noktayı ateşe verdi.

“Nefes Alamıyorum" Sloganı İle İç Savaşa Doğru Sürükleniyor

Amerika Birleşik Devletleri zaman zaman siyahi vatandaşlara gösterilen polis şiddeti ile gündeme geliyor, olaylar zaman zaman yüksek gerilimli noktalara geliyordu. Son olarak ABD’nin Minneapolis kentinde polis tarafından şiddete uğrayan George Floyd’un öldürülmesi halk tarafından büyük tepkilere yol açtı. Tepkilerin devam etmesi ile de olayın yaşandığı kent protestolar ile savaş alanına döndü. Olaylar önlenemeyince olaya Amerika tarihinde ilk kez Amerikan Ulusal Muhafızları yani Pentagon ülke içinde bir olayda görev aldı.

3-5 KİŞİNİN ÇİÇEK BIRAKMASI İLE BAŞLAMIŞTI…

Minneapolis kentinde ki olaylar aslında 3,5 vatandaşın polis tarafından canice öldürülen George Floyd’un öldürüldüğü yere giderek çiçek bırakması ile başlamıştı. Sonrasın Floyd’un öldürüldüğü görüntülerin sosyal medya da hızlıca yayılması ile olayın yaşandığı yere insanlar akın etti. Floyd’un grafiti çalışmaları duvarlara çizilmeye başladı. Sonrasında insanlar olaya karşı tutumlarına göre gruplara ayrıldı. Bir grup olayı sessizce çiçekler bırakarak protesto ediyordu. Sonrasında siyahi vatandaşların haklarını korumak isteyen ve polis şiddetine dikkat çekmek isteyen grubun yaptığı açıklamalar bildiriler ile gösteriler devam etti. Son olarak da tüm bu olanlara artık yüksek dozajlı bir tepki verilmesi gerektiğini düşünenlerin sayısının artması ile olaylar alevlendi. Bu grubun ortalığı yakıp yıkmaya başlaması ile olay iç savaşa doğru ilerlemeye başladı.

ADALET BAKANI BARR: ‘’İSTİSMAR EDİLİYOR.’’ AÇIKLAMASI YAPTI.

Olaylar karşısında Amerikan Hükümeti tarafından en net açıklama ABD Adalet Bakanı William Barr tarafından geldi. Barr yaptığı açıklamada, olayların aslında barışçıl olan ve sorunlarını dile getirmeye çalışan insanların dışında bu durumu istismar ederek olayları ateşlendiren provokatörler tarafından bu noktaya getirildiğini ifade etti. Bu provokatörlere karşı yakalama emri çıkarıldığı belirten Barr, provokatörlerin amaçlarına ulaşamayacaklarını belirtti. Ülke de ve şehir de yer yer sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Ancak provokatörler bu yasağa uymadı ve gösterilerini yapmaya devam etti.

GÖSTERİLER ÜLKE İÇİNDE YAYILIYOR.

Hükümet kanadından yapılan açıklamalar ve sosyal mecralar üzerinden tepkilerin hızla yayılması ile gösterilerin olayın yaşandığı Minneapolis kentinin dışına da taşmasından endişe ediliyor. Floyd’un ölmeden önce söylediği; ‘’Nefes alamıyorum.’’ Sözünü slogan haline getiren göstericiler, ülkenin çeşitli yerlerinde seslerini çıkarmaya başladı. Sosyal medya da olaya tepki çığ gibi büyüyüp büyük bir kitleye ulaşmış durumda, son olarak sokağa çıkma yasağına uymayıp yolu kapatan göstericilere karşı tanker benzeri bir aracın göstericilerin üzerine sürülmesi olaylara tepkiyi daha da artırdı. Amerika halkı hiç olmadığı kadar tepkisini gösteriyor. Minneapolis’te polis merkezi ve çevresinin yakılması ardından polis ile göstericiler çatışmaya da başladı. Olaylara ülkenin çeşitli yerlerinden sesler de çıkması ile kontrolün sağlanmasının daha da zorlaşması bekleniyor. Gösteriler tüm şiddeti ile sürüyor ve herhangi bir uzlaşma yakın zamanda masa da gözükmüyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER