Kahramanmaraş’ın Dev Lahanaları

Kahramanmaraş’ın Göksu ve Elbistan ilçelerinden yetiştirilen dev lahanaların bazıları 40 bazıları 50 kilonun üzerinde geliyor. Dev lahanaları iki kişi zor taşıyor.

Kahramanmaraş’ın Dev Lahanaları

Türkiye’de sayılı bölgelerde yetişen dev lahanalar, Göksun ve Elbistan ilçelerinde üretilirken yöre halkının geçim kaynağı olarak ta da biliniyor.

Lahana üreticisi ; “Lahanalarımız Kahramanmaraş’ımıza özgü ve 40-50 kilo olduğu için dev lahana olarak biliniyor. Lahanalarımız kışa mevsimine yakın hasadı yapılıp turşuluk, sarmalık ve çerezlik olarak tüketiliyor. Özellikle yetiştirirken kullanılan doğal güvercin gübresi ve kullanılan kaynak suyunun berrak olmasından ve ayrıca da yetiştirilen yerin rakım ve havasının çok büyük etkisi oluyor” dedi.

Başka bir üretici de lahanaların 50-60 kilo geldiğini ifade ederek Kahramanmaraş’ta yetişenlerin tat ve reyhası ile diğerlerinden farklı olduğunu ifade ediyor.

Tüm Türkiye’ ye Kahramanmaraş’tan satılan dev lahanalar tanesi 25 liradan 45 liraya kadar alıcı buluyor. Lahanaların bu kadar büyük ve tadının da güzel olmasında doğal gübre ve güvercin gübresinin etkisi olduğu belirtiliyor. Bir lahana üreticisi de rakımın yüksek olmasının da lahanaların büyük olmasında en büyük etken olduğunu ifade ediyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER