Şanlıurfalı kadınlar kooperatif kurup kendi işlerinin sahibi oldu!

Dört ay önce Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde bir araya gelen 7 kadın yaşadıkları toplumda yaygın olan ‘Kadın yapamaz’ algısını yıkmak için kolları sıvadı. KİBELE Tarımsal Üretim Kooperatifini kuran kadınlar hem kendi işlerinin patronu oldu hem de ilçedeki kadınları üretime kattı.

Şanlıurfalı kadınlar kooperatif kurup kendi işlerinin sahibi oldu!

Kısa sürede 60’a yakın kadına ulaşıp onları da kooperatif bünyesinde istihdam ettiler. Kadın emeği ile harmanlanan toprağın gücü sofralara lezzet katıyor sloganıyla yola çıkan kadınlar, bölgelerine has yöresel lezzetleri doğal yöntemlerle hazırlıyorlar.

KİBELE Tarımsal Üretim Kooperatifi başkanı Necla kaplan amaçlarının bölgede kadına yönelik zihniyeti değiştirmek olduğunu söyledi.

Suruçlu kadınlar en çok her yaz ailelerini arkada bırakmamalarına seviniyor. Çünkü her yıl yaz aylarında batı ve Karadeniz illerine mevsimlik işçi olarak gidiyorlardı. Kooperatifin kurulmasıyla kendi evlerinin önünde çalışma imkanı buldular.

Ev kadınlarına çağrıda bulunan Aynur Malgaz, hiçbir zaman denemekten vazgeçmemelerini tavsiye etti.

Kooperatifte hummalı bir çalışma yürüten kadınlar şimdiye kadar 800 kilo isot, 400 kilo biber salçası, 500 kilo nar ekşisi ve bir ton kurutmalık üretti. Kendileriyle yaptıkları ürünleri Türkiye’nin dört bir yanına ulaştırmaya çalışıyorlar. Ayrıca kadınların bu üretimine yurt dışından da talep var. Ancak üretim kapasiteleri yurt içi talebe yetiyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER