Bakırcılık İçin Coğrafi İşaret Başvurusu Yaptılar

Tarihi geçmişi Osmanlı’ya dayanan ve Kahramanmaraş’ın önemli çalışmalarından olan Bakırcılık için Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından coğrafi işaret başvurusu yapıldığı iddia ediliyor. Kahramanmaraşlı ustaların el emeği göz nuru işledikleri ürünler yerli ve yabancı turistlerinde ilgisini çekiyor.

Bakırcılık İçin Coğrafi İşaret Başvurusu Yaptılar

Türkiye’nin en büyük ikinci Bakırcılar Çarşısı Kahramanmaraş’ta bulunuyor. Ancak Kapalı Çarşı’da yeni eleman yetişmemesi nedeniyle bakırcılık mesleği tarihe karışma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor.

Bakır oyma ve işleme ustası olan Orhan Kavasoğlu, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin coğrafi işaret girişiminde bulunduğu duyumlarını aldıklarını belirtti.

DÜNYAYA EN ÇOK İŞLENMİŞ BAKIR SATAN KAHRAMANMARAŞ

Kavasoğlu, Kahramanmaraş’ın dünyaya en fazla işlenmiş bakır satan şehir olduğunu belirterek, komşu şehrin tüm bunları bilmesine rağmen böyle bir girişimde bulunmasının doğru olmayacağını dile getirdi.

Kavasoğlu: ‘’Kahramanmaraş’ın tarihi bakırcılar çarşısında bakır el sanatları ustasıyım. Bakırcılar çarşısı olaraktan bilinen Türkiye’nin ikinci büyük kapalı çarşısı olan bu tarihi yerde çırak olarak bu mesleğe başladım. Bu meslekte 32 yıllık bir geçmişim var. Biz bu mesleğin ustaları olarak burada çok zor şartlar altında çalışıyoruz. Bu yaptığımız meslek kentin tam ortasında merkez de yapmak zor oluyor bu yaptığımız meslek sanayi mesleği ve ağır ve ehemmiyetli ve çok ses çıkaran bir meslek olduğu için bu konuda sıkıntılar yaşıyoruz. Bizim burada yaptığımız günlerce tamamı el emeği ile yapılan bakır eserleri alıp Gaziantep esnafları kendi kentlerine ait olduğunu söyleyerek bu işin En önde gelen şehri olan Kahramanmaraş’ımızı saf dışı bırakmaya çalışıyor. Duyduğum son bilgiye göre coğrafi işaret noktasında bakırcılık işçiliğinin Gaziantep’te olduğuna dair şuan Gaziantep Belediyesinin başvuru yaptığı bilgisini aldık. ‘’dedi.

DUYUNCA YÜREĞİMİZ SIZLADI

Gaziantep’in coğrafi işaret başvurusunu duyduğu zaman yüreğinin sızladığını aktaran Kavasoğlu şöyle devam etti: ‘’Biz buna ömrümüzü verdik bakırın bakırcılığın ve işçiliğin yurdudur Kahramanmaraş. Dünya’ya en çok işlenmiş bakırı satan yer kentimizdir. Bu işe Gaziantep belediyesinin sahip çıkmasının en büyük nedeni bizim yerel belediyelerimizin ticaret odamızın yeterli ilgi ve korumayı sağlamamasıdır. Kentimizi gelen turistler bu mesleğe büyük ilgi gösteriyor ama yeterli olmuyor. Bu Konuda kültür ve turizm bakanlığından daha fazla çalışma bekliyoruz. Bu meslek artık unutulmaya yüz tutan meslekler arsında olduğu için Milli Eğitim bakanlığının Kültür ve turizm bakanlığının ve belediyenin bu mesleği güvence altına almasını istiyoruz. Şuan ki esnaf olduğum yer arsa olarak gözüküyor ve biz buraya elektrik ve su için başvuru yaptık ama arsa olarak gözüktüğü için vermediler ve bu yüzden de çok zorluklar yaşıyoruz dedi. ‘’

Güncelleme Tarihi: 22 Ekim 2019, 16:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER