“Biz stokçu değil toptancıyız”

Türkiye’de fiyatı artan tarım ürünlerinin sesebi olarak gösterilen halciler her fırsatta günah keçisi ilan edilmelerine isyan ediyor.

“Biz stokçu değil toptancıyız”

Tarımda ürünler, tarladan vatandaşın sofrasına gelen kadar büyük fiyat artışıyla can yakıyor. Yaşana bu olumsuz durumun kaynağı olarak gösterilen haliciler, sorunun çözümü için atılan adımların ve 2010 yılında çıkartılan hal yasasıyla tekelleşmenin kapasının açıldığını ifade ediyor.

Konuyla ilgili açıklamayapan Kahramanmaraş Kabzımallar Odası Başkanı Halit Orhan, hal yasasıyla zincir marketlerin tekelleştiğine dikkat çekti.

Fiyatı artan her ürün için halcilerin ‘stokçu’ olarak günah keçisi ilan edildiğini belirten Orhan çıkartılan hal yasasının biran önce düzeltilmesini isteyerek şunları kaydetti;

“Tarladan sofraya mahsüllerle ilgili yasa 2010 yılında hal yasası çıkmıştı. Normalde tarladan sofraya gelmesi lazımdı. Fakat bu yasa bizim için değil büyük marketler için çıktı. Zincir marketler kendileri gidip tarladan ucuz fiyatla ürünleri alıyor, marketlerde kendi fiyatlarını kendileri belirliyorlar.”

“KAYIT DIŞI ÇOĞALDI”

“Türkiye’nin 81 ilinde sultan pazarı olurdu, meyve ve sebze tarladan gelir halde pazarlanır sonrada satışa sunulur piyasaya dağılırdı. Fakat hale girmeden gelen sebze ve meyveler üzerinde şimdi herkes istedği gibi atını oynatıyor. Bununla birlite kayıt dışı da çoğaldı.”

“GÜNAHKEÇİSİ OLARAK HAL ESNAFINI GÖSTERDİLER”

“Şimdi bizim alacağımız ürünlere talip çoğaldı bunla birlikte fiyat artışıda oluyor. Bizim alacağımız ürünü zincir marketler götürüyor. Bunu halka ucuz mal satmak için yapacaklardı.

Halcileri tekelleşme olarak gördüler, hal yasasıyla tekelleşmenin kapasını açtılar. Her fiyat artışında günahkeçisi olarak hal esnafını gösterdiler.”

“PİYASADAKİ YEREL MARKETLERİ ÖLDÜRÜYORLAR”

“Biz Ticaret ve Gümrük Bakanlığıyla beraber çalışıyoruz. Bizim araçlarımız ürünü aldığı yerden çıkmadan kayda giriyor. Yol denetimlerinde gönül rahatlığıyla giriyor. Ama marketlerin sevkiyatlarında kaçak yollara başvuruyor, bu şekilde ürünleri marketlere götürüp satıyorlar. Buda rekabet oluşturuyor. Ayrıca piyasadaki yerel marketleri öldürüyorlar.”

“BİZ STOKÇU DEĞİL TOPTANCIYIZ”

“Günümüzde kayıp kaçak sayısı arttı. Tarladan ürünü alıp istedikleri fiyattan piyasaya sürüyorlar. Hal böyle olunca fatura halcilere kesiliyor. Konuyla ilgili devletimiz yasalarda gerekli düzenlemeyi yaplamı ve halkımızn beklentisi karşılanmalıdır. Bizde bunu sınuna kadar destekliyoruz. Herşey kontrol altınada olmalı, milletimize yanlış yapanların kolu kesilmelidir.

Biz halkımıza kaliteli ve en ekonomik sebze ve meyve ualştırmanın mücadelesini veriyoruz. Haller sulatan pazarıdır. Yakın zamnda yeni bir uygulama hayat geçerek bizim tarlada aldığımız ürünlerin menşei, alan- satanı, fiyatı gibi ürünle ilgili tüm bilgileri vatandaşlarımız görebilecek. Fakat bizim burada günü birlik malların satılması lazım. Biz ürünü burada 3-4 gün tutamayız. Yani ürün stoklayamayız. Böyle bir lüksümüz yok. Ürün fiyatları arz ve talebe göre artıp düşebiliyor. Biz stokçu değil toptancıyız.”

Güncelleme Tarihi: 11 Kasım 2019, 16:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER