Çiftçinin Sırtında Yüzde 80 Yem Maliyeti Var

MHP Yozgat Milletvekili İbrahim Ethem Sedef, tarımda yaşanan sorunları dile getirerek çiftçilerin üzerinde yüzde 80 oranında yem maliyeti olduğunu söyledi.

Cumhur ittifakının ortağı MHP’li milletvekilleri son zamanlar da Ak Parti’li vekilleri ve bakanları sık sık uyarıyor. TBMM’de söz alan MHP’li İbrahim Ethem Sedef, çiftçilerle bir araya geldiklerinde onlara verilen desteklerin çok da memnun olmadığını söyledi.

Sedef “Ülkemiz 44 milyar Dolar’lık hacimle Avrupa Ülkelerinde önemli bir yere sahiptir. Şuanda 196 ülkeye tarımsal ürün ihraç eden önemli bir ülkeyiz. Tarım aynı zamanda dünya milletleri tarafından önemli bir milli güvenlik nedenidir. “dedi.

ÇİFTÇİ PARA KAZANAMIYOR

Ethem Sdefe, çiftçinin para kazanamadığını ve biran önde yeni çalışmaların yapılması gerektiğini dile getirdi.

“Çiftçilerimizin yüzü gülerse her sektörün yüzü güler. Ancak özellikle seçim bölgem Yozgat’ta çiftçilerimiz ne zaman bir araya gelsek sayın bakanın bahsettiği desteklerin onları çok da memnun etmediğini görüyoruz. Daha doğrusu para kazanamamaktan şikayetçiler. “

Çiftçilerin girdi maliyetlerinin her geçen gün artış gösterdiğini dile getiren Sedef, mazot ve elektrik fiyatlarının çiftçiyi zorladığını ve yaşanan doğal afetlerinde eklendiğinde çiftçinin durumunun hiç iyi olmadığını aktardı.

Sedef ”Çiftçimizin girdi maliyetleri her geçen gün daha da artıyor. Gübre, mazot ve elektrik fiyatları çiftçimizi zorluyor, yaşanan doğal afetler de eklendiğinde, inanın, durumları hiç iyi değil, kimi gübresiz ekim yapıyor, bir kısmı da tamamen ekimden vazgeçiyor. Bir an önce borç erteleme, yapılandırma ve faiz affı getirilmelidir. “ ifadelerini kullandı.

TARIMA AYRILAN BÜTÇE 40.3 MİLYAR

Tarıma ayrılan 2020 bütçesinde artışa gidilmesinin kendilerini memnun ettiğini anlatan MHP’li Sedef, çiftçinin alanıyla ilgili gelecek planlaması yapamadığı için çocuklarını başka alanlara yönlendirdiğini dile getirdi.

Sedef ”Bu durumda kırsaldan şehre göçü tetikliyor. 2020 yılında tarıma ayrılan bütçenin 40.3 milyar TL’ye çıktığını duymak memnuniyet vericidir. Toprak Mahsulleri Ofisleri aracılığı ile çiftçimiz ezdirilmemelidir. Özellikle hayvancılık sektörü büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Üreticinin sırtında yüzde 80 yem girdi maliyeti var. Bu maliyetleri düşürürsek çiftçilerimize büyük fayda sağlayacaktır. “ dedi.

(Haber= Kahramanmaraştv MUHAMMET FURKAN GÖKÇE)

Güncelleme Tarihi: 18 Aralık 2019, 12:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER