Neden Atalık Tohumu

Türkiye özellikle son 20 yılda atalık tohum dediğimiz ilaç ve katkı maddesi olmadan üretilen tohumdan her geçen gün daha da uzaklaşıyor.

Neden Atalık Tohumu

Türkiye özellikle son 20 yılda atalık tohum dediğimiz ilaç ve katkı maddesi olmadan üretilen tohumdan her geçen gün daha da uzaklaşıyor. Konvansiyonel tohumlar kullanılırken genellikle gübre ve ilaç çeşitleri kullanılıyor. Yani fabrikasyon tohumlar artık ülkemizin hemen her köşesine ulaşmış durumda. Ancak bu insanımızı zehirleyen tohumlara karşı direnen çiftçilerimizde bulunuyor.

İstanbul’da Nadir ismindeki çiftçi atalık tohumları kullanıyor ve yetkililere destek vermeleri konusunda çağrıda bulunuyor.

CNN Türk’ün ekonomi editörlerinden Cem Seymen uzun süredir ‘tarım ve yerli üretim’ çağrısında bulunuyor. Hatta Seymen bir açıklamasında da ‘’İstanbul köprüleri muhteşem boğazıyla değil tarımıyla anılabilir. Bunun için yerli üretici desteklenmeli ve atalık tohum üzerinde çalışmalar yapılmalıdır. ‘’diyor.

Ancak Türkiye bu çağrılara çokta kulak asmadan fabrikasyon tohumlar kullanmaya devam ediyor. Birçok çiftçide buna direniyor ve atalık tohum kullanımı ve yaygınlaşması için çabalıyor. Hal böyleyken tüketicinin de ürün alırken dikkat etmesi gereken birçok konu var. Ucuz diye fabrikasyon tohumların ürünlerinden almayacak, yerli çiftçisine destek verecek. Türkiye’de tescillenmiş 250’den fazla tarım ürünü var. Mesela İncir Aydın ilimizin, Kayısı Malatya’nın, Dondurma Kahramanmaraş’ın gibi birçok örneğimiz var. Türkiye’yi yönetenler derhal bir ‘Tarım seferberliği’ yapmalı ve bu alan desteklenmelidir. Ülkeleri ekonomik krizden kurtaracak olan budur.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER