1990’lı Yıllarda Elbistan!

Atilla İçli'nin sunuculuğunu yaptığı Yörelerimiz Türkülerimiz programın 95. bölümünde; Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinin yöresel özellikleri konu edilmektedir.

1990’lı Yıllarda Elbistan!

TRT’nin 1990’ lı yıllarda yaptığı programda Elbistan şu şekilde anlatılıyor;

Atilla İçli ; ‘’Kahramanmaraş’ın en büyük ilçesi olan Elbistan tarihiyle, doğasıyla, foklörüyle, tarihi evleriyle bütünleşerek adından sıkça söz ettiriyor.

Türkiye’nin en büyük 4. Ovasına çıkan Ceyhan nehrine sahip olan Elbistan genel kültürü ile ve halkının güler yüzlülüğü ile dikkat çekiyor.

Doğal yaşamını ve kültürel değerlerini ciddi şekilde koruyan Elbistan da yaşlılar 90 yaşına gelmelerine rağmen hala çalışıyorlar. Yaşları o kadar yüksek ki ilçe halkının arasında Mustafa Kemal Atatürk’le cephelerde savaşan dedeler bulunuyor. Elbistan’ da güreş şenlikleri de bir hayli dikkat çekiyor. Karakucak güreşine Elbistan halkının ilgisi çok büyük ve ilçe halkının nerdeyse yarısı pehlivan olarak güreş şampiyonasına katılıyor. İlçe halkının çoğu keklik yetiştirmekle uğraşıyor hatta keklik karşılığında inek verenler bile oluyor.

İlçede bünyesinde nerdeyse çok eskiye dayanan bir yemek kültürü barındırıyor. Köyde herkesin nerdeyse en az hafta bir gün yediği ‘’Omaç ‘’ zahmetsiz ve maliyetsiz bir yemek olmasından dolayı ilçe halkının en çok tercih etti yemekler arasında bulunuyor ’’dedi.

Elbistan’ın Şifalı Yer Altı Maden Suyu

İlhan ‘’Yöre yer altı su kaynakları açısından çok zengin. Özellikle Elbistan’ ın güneyinde ki Ekinözü yakınlarında ki içme maden suyu büyük önem taşımaktadır. Suyun içinde ki bileşiklerden dolayı sindirim rahatsızlıklarına, böbrek rahatsızlıklarına ve birçok hastalığa fayda göstermektedir. Bundan dolayı Türkiye’nin bir çok noktasından özellikle de yaz aylarında insanlar gelerek bu sudan içerek şifa arıyorlar’’ diye sözlerini bitirdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER